torstai 4. huhtikuuta 2013

Työnohjausta


Minkä työn tuntemuksia?

Ilo, riemu, syyllisyys, pelko, innostus, väsymys, ylpeys, turhautuminen, raivo, rakkaus...

Monessa työssä tulee läpi käytyä edellä mainituista tunnetiloista ainakin osa, olen itsekin jo lyhyen työurani aikana tuntenut työpäivän aikana listasta monia. Mutta kaikki?
Ja vielä päällekkäin, limittäin ja lomittain?

Ja sitten se ei edes oikeastaan ole työtä...

Kotiäti.

Eihän se ole varsinaisesti mikään ammatti. Ei siihen ole koulutusta, tutkinnosta puhumattakaan. Ei voi olla valeäitiä. Eihän?

Meidät vain heitetään tehtäväämme ja toivotaan parasta. Ja sitten me selitämme itsellemme, että teemme aivan sataprosenttisesti parhaamme ja sen pitäisi riittää työssä kuin työssä, vaikka takaraivossa jyskyttää koko ajan tietoisuus siitä, että kyseessä on sinulle rakkaimman ihmisen ainoa elämä, ainutkertainen lapsuus ja sinulla on sen kulussa enemmän kuin merkittävä rooli. Kaikki mitä teet tai et tee jää jollakin tavalla vaikuttamaan tämän lapsen elämään. Näitä miettiessä polvet tutisevat ja riittämättömyyden tunne on käsinkosketeltava.

Toisaalta kaikki epävarmuus pyyhkiytyy pois niissä hetkissä kun unohdat kaiken mitä pitäisi, pitäisi, pitäisi tehdä ja keskityt vain siihen kun lapsesi elää lapsuuttaan kaikkine riemuineen ja oivalluksineen ja väliin osoittaa, että kaikista kiukkupuuskistaan huolimatta olet hänelle se tärkein ihminen maailmassa.




Näistä tunnemyllerryksistä olisi mukavaa jutella jonkun kanssa, vaikka kollegan, mutta kotiäiti onkin työssään yksin. Moni on löytänyt lähipuistoista päivittäistä seuraa muista äideistä ja voin tunnustaa, että ihan pikkiriikkisen kadehdin niitä, jotka ovat.

Mutta nytpä ilmoittauduin MLL:n kautta "Kotiäitien voimavararyhmään", joka on ikään kuin työnohjausta kotiäideille. Ohjaajamme on ollut itse pitkään kotiäitinä ja opiskelee nyt työnohjaajaksi. Kaksi kertaa olemme jo kokoontuneet ja olen tykännyt! Erilaisia ihmisiä olemme, mutta äitiys yhdistää. Ja vaikka äiteinäkin olemme yksilöitä, on tiettyjä juttuja jotka vain tuntuvat samalta äitiydessä kuin äitiydessä. On ollut helpottavaa päästä jakamaan omia kokemuksia ja tuntemuksia ja avartaa kuunnella muiden.




P.S. Luin jostain, että näillä raskausviikoilla unet voimistuvat ja raskaana oleva alkaa usein nähdä unia vauvoista. Minun uneni ovat tosiaan voimistuneet, mutta en näe unta vauvoista vaan (mitä ihmettä??) työstä! On ihan järkyttäviä unia, joissa epäonnistun toivottomasti ja yritän epätoivoisesti räpiköidä kaoottisista tilanteista eteenpäin, mutta sitten on myös unia, joissa todella onnistun työssäni ja herään aamulla tyytyväisenä ajatellen, että pärjäsinpä hyvin.
Mistä ihmeestä nämä työunet oikein kumpuavat?

7 kommenttia:

  1. Kiva, että löytyi paikka, jossa voi tuuletella sitä omaa oloa.

    VastaaPoista
  2. Hei, aika hieno tuommoinen työnohjaus. :) Vain viikko ja sitten voidaan jakaa näitä tuntemuksia livenä. Mulla oli juuri eilen vähän pinnassa eräänkinlaiset tuntemukset...

    VastaaPoista
  3. Tää on kyllä ollut ihan tosi hyvä idea, en tiedä järjestetäänkö tällaisia kovin usein kun on kai sen meidän ohjaajan oma idea vähän niin kuin harjoitusmielessä ohjata tällaista. Kotiäidit ovat kyllä sellainen ryhmä jotka juuri tuon työn yksinäisyyden ja toisaalta kaiken sen tunnepuolen takia todella tarvitsisivat tällaista enemmänkin. Mutta tuotakin ryhmää oli mainostettu jokaisessa neuvolassa ja vielä siellä MLL:llä ja silti vain viisi äitiä ilmoittautui. Se on kyllä ryhmälle ihan sopiva määrä, ei siinä mitään, mutta yllättävää miten harva on lähtenyt mukaan.

    Mulla oli eilen kans jos jonkinlaista tuntemusta; ollaan oltu koko viikko neljän seinän sisällä kun neiti on sairastanut ja aletaan varmaan käydä vähän molemmat toistemme hermoille... :) Ihanaa päästä vähän jakamaan näitä ja muitakin juttuja, jee!

    VastaaPoista
  4. Enpä ole aiemmin kuullutkaan kotiäitien työnohjauksesta, mielenkiintoinen idea. Toivottavasti sieltä saa hyvää vertaistukea ja uutta näkökulmaa asioihin. Ja tosiaan hassua, ettei useampi ole tarttunut tilaisuuteen! Itsekin olen välillä kaipaillut työnohjausta ihan tähän palkkatyöhön. Meidän alallahan se on itse asiassa aika yleistäkin, mutta ei kuitenkaan ehkä kovin laajasti käytäntönä tällä valitsemallani sovellusalueella, toisin kuin kliinisellä puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin alalla se on kai melko yleistä, mutta en ole itse vielä koskaan päässyt niin pitkään työsuhteeseen, että olisin päässyt kokeilemaan. Sisko käy itseasiassa omaan työhönsä liittyen tällä hetkellä työnohjauksessa. Kyllä se on varmasti useimmiten hyvä juttu työssä kuin työssä, vaikka riippuuhan se toki ohjaajasta ja ryhmästäkin.

      Poista
  5. Vertaistuki on kyllä parasta, on ollut ihanaa kun kaverit ovat saaneet jatkuvasti vauvoja lähiaikoina, tietoni vauvahommista karttui todella paljon raskausaikana tämän takia. Kivaa että löysit tuon ryhmän!

    Mä näin koko raskausajan ihan sekoja unia, alusta asti. Muistan edelleen unen viikolta 15, se oli hyvin todentuntuinen ja synnytyn sian. Siis pienen porsaan ja heräsin ihan paniikissa. :D Sekopäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tuo possu-uni oli kyllä hauska, vaikka voin kuvitella, ettei heti herätessä naurattanut :)

      Poista