keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Vuosi armasta aikaa ja sen kunniaksi arvonta

Tasan vuosi sitten aloitin tämän blogin. Olin silloin kaksivuotiaan tytön äiti ja kolmannella kuulla raskaana. Syynä aloittaa oli halu tallentaa jotain tästä arvokkaasta ajasta, joka niin helposti tuntuu unohtuvan, ja toisaalta pysähtyä huomaamaan sen jokapäiväinen ihmeellisyys. Halusin myös itselleni puuhaa illoiksi kun mies oli reissussa ja tyttö jo nukkumassa. Blogi kuitenkin on alusta asti elänyt enemmän päässäni kuin täällä varsinaisella paikallaan. Etenkään vauvan syntymän jälkeen vapaahetkiä ei ole paljon päivään jäänyt ja nekin olen viettänyt yleensä nukkuen.

Ensimmäisessä postauksessa pohdin positiivisten ajatusten mahdollisia vaikutuksia. Tänä syksynä sain huomata, että ainakin negatiiviset ajatukset pitävät yllä ja paisuttavat pahaa oloa: osittain tiedostamistani, osittain vain arvattavissa olevista syistä johtuen ajauduin syksyllä melko synkkään olotilaan. Lopulta tajusin, että ylläpidän ja paisutan myös itse oloani pyörittelemällä kaikkia mitä jos tai näinkö tämä ja entä sitten -(kauhu)skenaarioita. Tajuttuani pyrin tietoisesti lopettamaan ikävät ajatukset, mutta sepä ei kotiäitinä ollutkaan niin helppoa: koko päivä aikaa vain miettiä ja märehtiä eikä arjessa lopulta tapahdu niin paljon, että siitä riittäisi harhauttamaan. (Kuka olisi uskonut, että kaipasin välillä jopa työasioiden vatuloimista!)

Tässä vaiheessa blogi tuli apuun. Tein mielessäni postauksia kun mieleen meinasi tulla ikäviä ajatuksia. Otin kuvia vaikkei ollut kameraa ja kirjoittelin päässäni tekstejä, kun ei ollut konetta tai aikaa avata sitä. Tuleva näyttää ehdinkö jatkossakaan tämän enempää blogiin paneutua, mutta ainakin se on olemassa, odottamassa jos välillä vaikka jonkun päässä pyörivän ajatuksen saisin kirjattua tai joitain kauniita hetkiä kameralla tallennettua.

Tämä blogi on siis ollut positiivisen ajatteluni apuna ja olen todella sen avulla oppinut kaivamaan sitä ihanaa, joskus surkealtakin tuntuneista päivistä.

Miten sitten juhlistaa tätä vuoden etappia? Voitin hiljattain Vähänpä tiesin -blogin yksivuotisarvonnassa raakasuklaan valmistuspaketin (jota en ole vielä ehtinyt kokeilemaan, mutta innolla odotan mitä siitä tulee) ja voitosta riemastuneena haluan suorittaa arvonnan minäkin. Pohdiskelin mitä arvottava voisi olla ja päädyin harrastusteni myötä kirjaan ja elokuvaan.

Arvon 

Tuhat loistavaa aurinkoa -minikirjan





Miksi?

Luin minikirjasta eli mikistä muistaakseni viime keväänä ja pidin sitä aivan loistavana ideana.
"Siis mieti miten mahtavaa, aina kun joudut odottelemaan, esim. vaikka terveyskeskuksessa tai bussipysäkillä, ta-daa, kaivat vain mikin laukusta ja alat lukea! Kuinka monta sellaista tilannetta mullakin on ollut, että pyörittelen vain tylsistyneenä peukaloitani ja ja ja... Tästä lähtien kuljetan aina mikiä laukussani!" julistin riemuissani siskolleni ensimmäisen ostettuani.
Sisko katsoi minua hieman säälien ja totesi: "Ihmisillä on nykyään älypuhelimet..."
Syksyllä lopulta sorruin ja ostin älypuhelimen minäkin ja niinpä se ensimmäinen miki jäi omalta osaltani myös viimeiseksi.

Mutta nytpä miki tuli taas mieleeni, sillä sepä mahtuukin sopivasti kirjekuoreen. Ja onhan se edelleen loistava ratkaisu vaikkapa matkalle mukaan. Mikivaihtoehtoja ei vielä ole kovin monia, joten päätin ottaa varman valinnan: Tuhat loistavaa aurinkoa on kirja jota kaikki ovat kehuneet. En ole itse kehuista huolimatta koskaan sitä lukenut, sillä pelkään sen olevan liian surullinen tai traaginen tai muuten vain koskettava ja olen viime vuodet ollut jatkuvassa hormonihöyrytilassa. Arvonnan voittaja voi sitten kertoa uskaltaako imettävä lukea sitä liikuttumatta liikaa...

Toinen arvottava on 

Naapurini Totoro -dvd





Miksi?

Halusin arpoa klassikon ja Totoro osui ensimmäisenä Anttilassa silmään. Katsoimme sen syksyllä esikoisen kanssa isin ollessa reissussa. Tyttö tapitti herkeämättä koko elokuvan ajan, mutta alahuuli alkoi väpättää kohtauksessa, jossa siskokset päättävät lähteä toistä tulevaa isää vastaan bussipysäkille, mutta isä ei olekaan bussissa. "Miksei isi tullutkaan?" tyttäreni kysyi kyyneleet silmissä. Äidin rinnasta hieman kouraisi. Ehkä taas ne hormonit.
Mutta Totoro on aivan ihana elokuva!




Arvontaan osallistuvat kaikki tätä postausta kommentoivat. Voit halutessasi samalla kertoa suosikki elokuv(i)asi ja/tai kirj(oj)asi! 

(Kerään hyvien kirjojen listaa parempia lukuaikoja odotellen...)

Jätäthän tunnistettavan nimimerkin mikäli kommentoit anonyymina. 

Arvonta suoritetaan sunnuntaina 9.3.14 klo. 16.00.

 

 

16 kommenttia:

  1. Onnea blogin synttäreinä! Kiva että olet vuoden ajan ilahduttanut postauksillasi, sulla on tosi mukava tapa kirjoittaa! Täällä ollaan mukana arvonnassa. Erityisesti kirja kiinnostaisi :) Mulla ei oikein ole lempi kirjaa eikä kirjailijaa. Seuraavana lukulistalla olisi Taivaslaulu, niin ja toivottavasti Tuhat loistavaa aurinkoa ;)

    T. Niina K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Kiva kun osallistuit, tällä hetkellä aika hyvät mahdollisuudet saada tuo kirja ;) Oon kuullut paljon kehuja myös tuosta Taivaslaulusta, pitäisi kans varmaan lukea se.

      Poista
  2. Jee, arvonta! Muutamia kertoja olen blogien arvontoihin osallistunut, mutten vielä ole koskaan mitään voittanut. Toivottavasti nyt onni potkaisee :) Paljon onnea myös 1-vuotiaasta blogista! Tää on yks mun lemppareista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Edelleen taitaa olla aika hyvät mahdollisuudet voittaa :) Jos voitat kirjan saat hetkeksi jättää älypuhelimen laukkuun odotellessasi ;)

      Poista
  3. mikä hauska juttu tuo arvonta, Matuskin kommentista kävi ilmi, että muutkin bloggarit harrastavat, mulle kyllä uutta, mutta enpä ole muita blogejaaan seurannut. Tästä mie tykkään, mukavaa vakoilutoimintaa, kiva tietää mitä Emppulaisen perheessä tapahtuu ja päässä liikkuu. Onnittelut yksivuotistoiminnasta. Kaikki ottamasi kuvat ovat olleet vallan upeita. Hyviä oloja teille. Täti odottaa jatkoja aina innokkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Pikaista paranemista kädelle ja kärsivällisyyttä sitä odotellessa! Niin ja arpaonnea tietysti myös! :)

      Poista
  4. Onnittelut yksivuotiaalle blogille! Hyvin ymmärrettävää, että aika ei riitä bloggaamiseen kovin usein, mutta kiva että kuitenkin silloin tällöin ehdit tänne päivitellä kuulumisianne. :) Tuo mentaalibloggaus on myös hyvä harrastus, olen sitä itsekin harjoittanut tässä vauvan syntymän jälkeen ahkerasti. Ehkäpä minullakin nämä blogiaihiot jalostuvat joskus ihan oikeiksi postauksiksi, sitä ennen pitäisi vain saada perustettua se uusi blogi...

    Minikirjoja en ole lukenut enkä ole tainnut niitä edes livenä nähdä, mutta tuota Tuhat loistavaa aurinkoa -kirjaa voin kyllä lämpimästi suositella missä koossa tahansa. Onhan se todella traaginen ja koskettava, ahdistavakin paikoitellen, mutta silti lukukokemuksen arvoinen. Totoron kohdalla mulla onkin aukko sivistyksessä, eli en ole nähnyt sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia onnitteluista! Hieman epäsäännöllistähän tämä on ollut, mutta olen iloinen niistä postauksista joita olen saanut aikaan: jo nyt vuosi myöhemmin kun on vanhoja selaillut on tullut sellaisia "ai niin joo" - kokemuksia, eli tämä imetyspää tosiaan on hieman hutera ja hajamielinen, moni juttu unohtuu jo samantien tapahtuessaan. Eli suosittelen sullekin, hieman itsekkäistä syistä tosin myös, olisi kiva päästä lukemaan :)

      Tuo Totoro oli jännä kokemus kun sen eka kerran aikuisena katsoin: tuli siitä tunnusmusiikista tosi vahva lapsuuden flashback, joten epäilen, että oon saattanut nähdä sen (tai ainakin pätkiä) joskus lapsena. Mun mielestä tuo Totoro on kans sellainen kaikkien suosikki, vaikka itse tykkään kyllä kaikista näkemistäni Hayao Miyazakin elokuvista. Veljen kanssa niitä oikein fanitetaan, mutta sisko taas ei oikein jaksa innostua, makuasioita nämäkin.

      Poista
  5. Piti ihan tätä arvontaa varten tulla puhelimella tänne blogiin. Mun tabletti (tai siis nettisivu) valitettavasti kaatuu aina kun yritän kommentoida sillä omaani tai jonkun muun blogia. :/ -noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit niin saadaan edes vähän jännitystä tähän arvontaan! :D Jostain syystä tämä meidänkään padi ei kyllä parhaalla mahdollisella tavalla toimi blogien käyttöön, juuri tän kommentoinnin kans myös ongelmia, eikä postaustakaan ole tällä niin kovin helppo tehdä... Arpaonnea huomiseen! :)

      Poista
  6. Vuosi jo blogistina! ONNEA !!!! Miten kummassa tämän lukeminen aina niin helposti unohtuu. En kyllä tykkää (lue: jaksa) lukea yleensä blogeja - kuten en juuri mitään muutakaan. Keskittymiskykyni on aina ollut huono ja vanhetessa se on vain pahentunut :( MUTTA sinun blogeistasi haluaisin aina olla ajantasalla - hyvinkin tietyistä syistä ;)

    Ja vielä ehdin arvontaankin! Kivaaaa! Ja kiitos tästä vuodesta. Kyllä sä niin viehkosti kirjoitat ja upeita kuvia loihdit katseltavaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Ja kiva kun osallistuit arvontaan! :)

      Poista
  7. huomenta emppu Heti aamusta innokkaana, että jos vaikka olis onnetar suosinut, jolloin vasta luin, että halusit mainintaa hyvistä filmeistä tai kirjoista. Näin ihan muutama päivä sitten japanilaisen filmin vuodelta 2008, joka kosketti minua todella syvästi. Ohjaaja Yojiro Takita, filmin japanilainen nimi Okuribito käännetty suomeksi lähdöt ja ruotsiksi nimi oli Avsked Tuo lähdöt kuulostaisi liian prosaistiselt, joten ehkä jäähyväiset.No, oli miten tahansa, niin kyllä oli koko filmi kovin täynnä monenlaisia tunteita. Minun tuli tietysti ikävä niitä omia Nippon-sukulaisia. Mikä uskomattominta, seuraavana päivänä Miki skypetti minulle ja näin koko perheen ruudussa. He saapuvat tänne toukokuun 19. Marion oli aloittanut englannin opiskelut. <3 Hyvää kevättä teille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, täytyypä koettaa löytää tuo elokuva joskus! Nuo on kyllä jänniä nuo yhteensattumat (?), joissa jotain henkilöä ajattelee ja heti melkein perään näkee samaisen ihmisen tai kuulee hänestä tms. Viipyykö Miki perheineen pitkään? Oikein ihanaa kevättä myös teille!

      Poista
  8. täti täällä taas Kyseisen filmin nimi on Lähtöjä. Oscarinkin se oli saanut v 2009. Koko ajan oppii jotain uutta. Halit ja terkut Hienosen perheelle

    VastaaPoista