sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Rakkaita paikkoja

Kotiäidin elämässä parasta ovat (lasten päivittäisten hymyjen ja oivalluksien lisäksi) perjantaisen aamupäivän kaltaiset hetket kun saa kaikessa rauhassa työnnellä nukkuvaa vauvaa vaunuissa upean väriloisteen keskellä kaupungin laitamilla auringon paisteessa kohta kolmevuotiaan esikoisen pilpatusta kuunnellen. Suuntasimme kulkumme idyllisen puutaloalueen läpi kohti uimahallia, josta kävimme hakemassa rannekkeet eilen aamulla alkaneeseen perheuintiin (tai no vauvauinnin sisarusryhmään). Uimahallilta jatkoimme kirjastolle ohittaen ensin Norssin, jossa on tullut vietettyä lukuisia tunteja ensin opiskelijana harjoittelemassa ja myöhemmin sijaisena työskennellen.






Heti Norssin vieressä avautuu maailmani rakkaimpiin paikkoihin lukeutuva kampus. Sen metsäisiä polkuja olen käveleskellyt, sen kiemurtelevien puistoteiden penkeillä olen istuskellut jo vuosia ennen kuin sain sen keskuksen opinahjokseni. Sen naapurissa olen asunut useaan otteeseen, pisimmillään kolmisen vuotta, sen rakennusten katoilla olen loikoillut lueskelemassa ja kevään ensimmäisiä auringonsäteitä vastaanottamassa.






Olin rakastunut siihen jo ennen kuin siellä opiskelin, joten oli kai selvää, että sinne lopulta päädyin monien mutkien kautta oleilemaan joksikin aikaa myös ihan joka/kokopäiväisestikin. Nyt ovat tuttuja omasta kokemuksesta Alvar Aallon ahtaat vessat ja ei niin kovin käytännönläheiset luentosalitkin. Kaikessa koleudessaan ja hankaluudessaan niissäkin on ehdottomasti sitä omaa tunnelmaansa.




Olen opiskellut kolmessa yliopistossa ja vaikka tämä viimeisin oli oman koulutusohjelmani osalta melkeinpä pettymys opintojen ja niiden vaatimustason osalta, on se silti ehdottomasti se rakkain ja omin koulu, johon vieläkin välillä aina haikailen ja jonka ruokaloissa on tullut muutamia kertoja ihan vain nostalgian (ja okei, hieman myös kurnivan nälän) vuoksi vierailtua valmistumisen jälkeenkin.




Mitkä ovat Sinun rakkaita paikkojasi, joissa vieraillessa tuntee melkein kylmiä väreitä jälleen näkemisen riemusta?




Ihanaa aurinkoista ja värien kyllästämää syksyä kaikille!


P.S. Kuvissa pilkottavista rakennuksista ei juurikaan näy niitä Aallon suunnittelemia (tietystä tunnelmastaan huolimatta ne eivät ainakaan minun silmääni niin kovin viehätä), vaan enemmän niitä vanhempia, opettajaseminaarin aikaisia, sen ihan kaikista ensimmäisen suomenkielisen...

8 kommenttia:

  1. Oi Emppulainen, mitä ihania kuvia ihanasta syksystä, ja mukavaa, positiivista tekstiä; esikoisen pilpatusta (ei sitä kukaan todellakaan kerkiä muistiin kirjoittelemaan ;) taitaapa se tyttö piupalipaupalipilpattaa koko ajan. Ihanaa luettavaa nuo sinun rakkausmaisemasi ja samalla tietty myös nähtävää, koska olet ne kameralla ikuistanut. Omat maisemani sijoittuvat ehkä jonnekin Pohjankuruun, eikä niitä enää ole olemassakaan. Kaikki siellä on muuttunut. Samoilu jossain Pohjankurun tornikalliolla olisi ehkä vielä melkein samaa kuin aikoinaan lapsena. Ne näköalat eivät ole kovinkaan paljon muuttuneet, näkymät ovat niin kaukaisia, periferiassa siintävä meri. Jalkojen juuressa korkealla kalliolla punainen tervakukka, auringon hyväily, äkkijyrkkä pudotus, kallion reunalle ei uskalla astua; rauhaa ja pelkoa yhtäaikaa. Sellaisesta koostuu tämän tädin maisema. Hyvää syksyn jatkoa ja ihania kävelyretkiä edelleenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin ne kaikkein rakkaimmat lapsuusmuistot liittyvät lapsuuden kodin maisemiin, mutta jotenkin sielläkin ovat paikat niin muuttuneet ja olo on nykyisin jotenkin vähän ulkopuolinen, ettei tule siellä usein käytyä. Tuossa kampuksessa on ihanaa juuri se, että se on sellaista yleistä "kaikkien yhteistä" tilaa eikä juuri vuosien saatossa muutu, mitä nyt vanhoja rakennuksia kunnostetaan, niin kuin tälläkin hetkellä, mutta vanhaa säilyttäen.

      Pohjankurussa olisi kyllä kiva joskus käydä kun te kaikki sisarukset sitä niin lämmöllä muistelette. Vaikka tosiaan jos siellä on kaikki muuttunut niin eihän sitä sitten oikein pääsisi siihen samaan tunnelmaan...

      Poista
  2. Ensimmäinen kommentti neiti liki 3 veen eilisestä iltarukouksesta (vaikka mietinkin, onko edes oikein julkaista näin intiimiä asiaa kuin lapsen iltarukous, mutta koskapa siitä tuli jo kerrottua niin hänen äidilleen kuin enolleekin, niin laitetaanpa tähänkin). Olin siunannut tytön perinteisellä Herran siunauksella. Kysyin, haluaisiko Neiti itse muistaa tai siunata jotakuta. Ensin tuli, että "Yksin Eeliä (nimi muutettu, eli sitä Suurta Rakkautta = serkkupoikaa)...sitten hiljaisuus ja jatkoa: "Kaveleita." Jälleen mietintää ja: "Leluja ja kaikkia autoja." Taas pieni pysähdys ja lopuksi:" Miksu-enoa. Eikä sitten muita!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo eno tuntuu usein olevan puheissa yllättävissä yhteyksissä :)
      Tosi nokkelasti naamioitu tuo serkkupojan nimi :D

      Poista
  3. Kiitos noista ihanista Jyväskylä-kuvista ja yliopistoelämyksistä. Liikutuin ihan, kun niin koskettavasti kuvasit Aaltomme rakennusta ja yhteistä opinajoamme veskitiloja myöten. (Nytpä vasta tajusin tyttäreni, että emme ole ainoastaan kirjoittaneen ylioppilaaksi samasta koulusta, vaan myös valmistuneet opettajiksi samasta yliopistosta :)
    Minulle Jyväskylä on aina vain rakkaampi, vuosi vuodelta. Lempipaikkoja mainitsemasi kampuksen lisäksi ovat satama-alue (nykyisin oikeastaan koko Lutakko), Päijänteen rannat siellä täällä ja Heinosniemi, jossa aika on pysähtynyt. Harju on aina kärkikaunotar vesilinnoineen, ja Viitaniemi nyt erityisesti kun lapsenlapseni siellä asustavat on uudisrakastuttanut itseensä sitten lapsuuden jokakesäisten Lehtisaari-retkien. Itse Kauppakatu, kävelykatuosioineen sytyttää jalkapohjat liekkeihin ja tietysti kirkkopuisto kera upean lapsuudesta asti tutuksi tulleen Kaupunginkirkon. Nyt uusivanha Toivolan Piha sykähdyttää ja kauniita pikkukatuja ihastuttavine taloineen löytyy Harjun takaa kuljeskeltavaksi. Jyväskylä on ihana ja kaunis kaupunki. Jyväskylä on koti !!! :)

    VastaaPoista
  4. Hiukkasen vihlaisee nuo Helin ihanat kommentit Jyväskylästä. Tuntuu hyvältä, että toisilla on tuollaisia tunteita jotain paikkaa kohtaan. Minä olin jo ennen Jyväskylään muuttoa 8-vuotiaana muuttanut niin monta kertaa, ettei sellaista paikkaa minulle suotu, muukalainen vähän kaikkialla, tai toisinpäin, koti siellä, missä minä, eli koti omassa itsessäni. Maailma on kaunis kaikkialla. Sisällä ikuinen kaipuu. Ehkäpä se kaipuu on kotini. Jyväskylässä kyllä paljon paljon ihania asioita ja kaipaan teitä rakkaat sukulaiset. Ihanaa kun Emppulainen pitää tätä blogia. Sen kautta pääsen lähemmäksi teitä.

    VastaaPoista
  5. Oodi Jyväskylälle taitaa olla aiheena :)
    Kauniita on maisemat, muttei tämä kodilta tunnu, kun täältä kerran pois muutti (ja tultiin takaisinkin..).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä taitaa olla :D

      Minä olen asunut täältä pois Tampereella ja vuoden Australiassa, mutta aina tänne kuitenkin kaipailin. Suurelta osin johtui varmasti täällä asuvista ihmisistä, mutta kyllä myös nämä paikat ovat niin rakkaiksi tulleet monien muistojen myötä. Toisaalta kyllä Tampereellakin tulee aina sellainen lämmin läikähdys kun siellä nykyään vierailee.

      Mikäköhän sen kodin tuneteen saa aikaan? Vaikuttaakohan se kuinka pitkään lapsena asuu tietyssä paikassa..? Mieskin muutteli lapsena paljon eikä ehkä sen vuoksi koe tätä kaupunkia niin omakseen, vaikka on täällä 10-vuotiaasta asunut. Minä taas muutin pois vasta 20-vuotiaana ja kova kiire oli takaisin... :)

      Poista