sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Koila - esikoiseni oma tarina

Sain idean blogista Vähänpä tiesin pyytää esikoistani kertomaan tarinan. Sadutus on minulle melko tuttua, olen tehnyt sitä aiemmin eskareiden kanssa työskennellessäni, mutta eipä ollut tullut mieleen kotona kokeilla. Mikäli innostut sinäkin niin lisäohjeita löytyy täältä.


maanantaina 21.10.13 klo. 19.25
tanssitunnin jälkeen
isi reissussa, 
äidillä vauva sylissä toisessa kainalossa
esikoinen 2v11kk

Koila


Koila kävelee yksin, koila ihmisen kanssa, koila vauvan kanssa, koila isosiskon kanssa, koila isän kanssa myös. Ja se kävelee, suussa on lehti, lehti suussaan, ja menee sänkyyn nukkumaan. Seikin kanssa se menee ja suussa on lahat. Ja suussa on kynä ja laha. Nauhalla, punasella nauhalla ja vaaleenpunasella nauhalla. Sillä se kulkee ihan, ihan, ei yksin. Se menee kumin kanssa suussaan, vauva selässänsä ja kukka suussa. Ja kynttilä selässä ja lautanen myös. Olen menossa sen kanssa kouluun ja koila jää ulos. Opettaja on sanonut että koila ei saa tulla sisään ja sen takia se jää ulos koulun vieleen.
Kun olen aukuinen haluan muuttaa omaan kotiin koilan kanssa. Ja omien lapsien kanssa. Ja kun menen opettamaan lapset menevät mumman luokse. Sitten isosiskon kanssa, sitten ukon kanssa, äitin kanssa. Kun mää tulen aukuiseks niin menen naimisiin, että tulee isä.
JATKA! (Tässä vaiheessa äiti yritti jo hieman alkaa lopettelemaan...)
Menen susin kanssa, koila menee susin kanssa. Se menee susin luokse kylään. Ja menee kumin kanssa. Ja menee pikkuisten pentujen kanssa. Ja mää menen isä-koilan ja pikkukoilien kanssa kouluun.
VIELÄKIN! (Taas se äiti meinasi jo lopetella liian aikaisin...)
Ja Jumalan kanssa. Ja Jumalan kanssa. Se vie sen lääkäliin kun se on kipeenä. Se isä koila-isä ja ne koilanpennut. Ja lääkäli-täti katsoo: "onko kipeänä paikat?" Ja ne sanoo: "Joo, kun Juuso tönäisi."
 Tarina keskeytyy lopullisesti kun pikkusisko turauttaa äidin sylissä semmoiset turaukset, että vaippa on pakko mennä heti vaihtamaan...

Olin yllättynyt miten hienosti kohta kolmevuotiaaltakin tarina rakentui ja juttua riitti. Oikeastaan isoin ongelma oli se, ettei äiti meinannut pysyä perässä vaikka kynä sauhuten parhaansa koettikin. Välillä oli pakko toppuutella, että sai tarinan ihan kirjaimellisesti ylös juuri niin kuin se minulle kerrottiin. Ympärillä olevat esineet pompsahtelivat välillä hieman irrallisina kertomukseen, mutta niin se oli vielä eskari-ikäisilläkin. Kaiken kaikkiaan tämä meidän lyhyt yhteinen tarinahetkemme oli aivan ihastuttava kokemus, aion ehdottomasti jatkaa näitä myöhemminkin!

Suosittelen kokeilemaan! On hauskaa seurata noin pienenkin ajatuksenjuoksua sadutuksen aikana ja uskoisin, että kertojanlahjat senkun kehittyvät harjoituksen myötä. Saduttamistahan voi käyttää hieman muokattuna versiona vanhemmilla lapsilla myös yhtenä lukemaanoppimisen menetelmänä.




 Kuvissa pieni tarinankertoja syyskuun alussa päiväunilla onnellisena uudesta sateenvarjostaan, äidin äitiyspaita yllään, lakanaton täkki päällään makuuhuoneemme lattialla patjalla, jolle on pikkusiskon syntymän jälkeen siirtynyt melko pysyvästi - toistaiseksi. 




5 kommenttia:

  1. Oi että ihanaa luettavaa. Sil viisiin sitä tarinoidaan ja turistaan. Tyttö varmaan ylionnellinen kun mammeli kuunteli ja itse sai kuunnella omaa solisevaa puhettaan. Tuollaistahan voisi myös äänittää. Puhelimissahan nykyään on sekin mahdollisuus. Sitten kirjoittelee puhtaaksi kun on aikaa ja voipi tietty typykkä ruveta omaa kirjaansa kuvittamaankin. Mahdollisuudet ovat lukemattomat jos on aikaa. ;) Kaikki tuollainen on niin suloisen suloista luettavaa sitten kun muikero jo osaa kaiken ja pystyy itse lukemaan omia tarinoitaan. Mä rakastan tätä blogia <3 Mistähän mahtaa johtua ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! :)
      Tuo nauhuri oli kyllä hyvä idea, pitääkin perehtyä hieman tuohon omaan puhelimeen... Tuo oli kyllä ihana hetki kun näki miten tyttö nautti siitä saamastaan huomiosta ja siitä, että äiti ehti kerrankin kuunnella oikein kunnolla.

      Poista
  2. Olipa melkoiset seikkailut koilalla, lennokasta tajunnanvirtaa. :D Sadutuksesta en ole aiemmin kuullut menetelmänä, mutta tätä on meilläkin lapsuudessa harjoitettu nauhoittavan mankan kanssa. Niitä kasetteja on kyllä ollut huikeaa kuunnella jälkikäteen, parhaiten on jäänyt mieleen oma nelivuotiaan määritelmäni rakkaudesta ("se on sitä kuin toinen ajaa pyörällä karkuun ja toinen juoksee perässä") ja siskoni legendaarinen hirvilaulu. Oletteko te nauhoittaneet neidin höpötyksiä?

    VastaaPoista
  3. Mikä ihana määritelmä rakkaudesta :D

    VastaaPoista
  4. Ihan ekaksi laskeskelin tässä hivenen huolestuneena ikääni, kun lapsenlapseni lapset ovat tulossa minulle hoitoon hänen mennessään opettamaan. Ymmärsinkö oikein?! Pakko ryhdistäytyä ja alkaa kuntoilla, että jaksaa sitten vielä....liki satasenakin :D

    Aivan ihanaa tarinointia Pikku Kirsi Kunnakselta.

    Sadutus! No kai se on hyvä, että jo olemassa olevat asiat saavat hienoja nimiä, niin ehkä se kannustaa niiden kanssa puuhailuun. Kyllä on lasten tarinoita aina kirjoiteltu ylös tai tallennettu nauhalle. Tämän Neidin satu ikään nähden on aika päätä huimaava. Erilaisiahan me ihmiset olemme, mutta ei eppuluokkalaistenkaan tarinoista kovin montaa tällaista löydy.

    Maijan määritelmä rakkaudesta on kyllä suloisen kaunis. Ja nelivuotiaana! <3

    Kuvat Pienenstä Tarinataiturista ovat liikuttavan ihania - taas! <3

    VastaaPoista