torstai 28. elokuuta 2014

Tämä on syksy

Kävellessämme maanantaina tyttöjen kanssa kauppaan kaatosateessa harmaudessaan uhkaavan taivaan alla, päässäni alkoi soida Samuli Putron ääni


Tämä on syksy

tämä on syksy

tämä on syksy ja nyt



Olkoonkin vielä elokuu, kyllä se syksy taisi jo alkaa. Sateinen ilma ja esikoisen kerhon sekä tanssiharrastuksen alkaminen tietysti saivat osaltaan syksyisen tunnelman aikaan, mutta varsinaisesti syksyn vasten kasvoja heitti puolison kanssa tehty kalenteri-check, jossa selvisi, että lokakuun puoleen väliin miehellä on joka viikko joku reissu.

Jotenkin se kesän jälkeen taas pääsi yllättämään. En ymmärrä miksi, onhan miehen työnkuva ollut tiedossa jo vuosia. Jossain alitajunnassani ilmeisesti edelleen elättelen haaveita sellaisesta Pieni talo preerialla -tyyppisestä, syödään yhdessä viideltä ruoka, käydään perheenä kaupassa ja torstaisin on aina viikkosiivous -elämästä. Miten muuten selittyy tämä joka kerta toistuva pettymyksen tunne? 

Tilanne kuitenkin on mikä on: mies tekee työtä joka kiinnostaa, ja niin kuin jo aiemmin todettu, kyllähän se työ myös mahdollistaa meidän koko perheellemme monia asioita. Ainoa tapa vaikuttaa tähän jatkuvaan mielenipahoittamiseen on muuttaa asennetta. Yritän tästä eteen päin ajatella niin, että minä olen lähtökohtaisesti viikot yksin tyttöjen kanssa. Ehkä ne miehen kotipäivät- ja viikot ovat silloin iloisia yllätyksiä eivätkä lyhyelläkään varoitusajalla ilmestyvät reissut tunnu niin pahoilta. 





Koetan myös löytää jokaisesta ikävältäkin tuntuvasta tilanteesta jotain hyvää. Nytkin voin lohduttautua sillä, että tällä kertaa suurin osa työmatkoista koskee vain arkipäiviä eikä mene viikonloppujen yli. Ja sillä, että osa on myös ihan Suomen kamaralla, jolloin ollaan sentään samalla aikavyöhykkeellä soitteluja ajatellen ja toisen voi vaikka hätätilanteessa hälyttää muutaman tunnin varoitusajalla paikalle. Ensin olin myös jo ihan valmis hylkäämään kaikki orastavat suunnitelmat uudesta (tai jopa uusista) harrastuksista työväenopistossa, mutta ehkä nekin onnistuvat äidin ja siskon avustuksella (vink vink jos luette...)

Nyt ensimmäinen arkiviikko tyttöjen kanssa kolmestaan alkaa olla lopuillaan ja ihan hienostihan me taas pärjäsimme. Ehkä tämä syksy tästä lähtee kunhan arki alkaa rullata omalla painollaan.





Mutta syksyn haikeudesta vielä kesän riemuihin. Olemme jo kolmena vuotena peräkkäin aloittaneet kesän seurakunnan perheleirillä ja päättäneet sen oman sukumme (äitini sisaret puolisoineen, lapsineen, lapsenlapsineen) sukuleiriin Tampereella. Sukuleiri kokoontui nyt edellisenä viikonloppuna ja oli aivan mahtava päätös ihanalle kesälle. Noin kolmenkymmenen eri ikäisen leiri sisälsi innokasta laulua ja musisointia, välillä jopa hysteeristä naurua, riehakasta tanssia, syvällisiä ja ei niin syvällisiä keskusteluja, kaksi tunnelmallista iltanuotiota, syömistä ja herkuttelua, kiihkeitä kisailuja kovin kilpailuhekisessä kokoonpanossa ja ennen kaikkea läsnäolevaa yhdessäoloa. Hienoa kuulua isoon sukuun ja upeaa, että olemme taas löytäneet toisemme tämän leirin myötä - olimme jo hieman eksyneet omille teillemme.





Lämpimien muistojen lisäksi tytöt saivat mukaansa isotädiltään myös lämpimät sukat viileneviin keleihin. Tätini muisti tyttöjä myös satukirjoilla, joihin tutustumme kirjoja edelleen rakastavan esikoisen kanssa pikimmiten.




Villasukista oli haastavaa saada kuvia, sillä kuopuksesta on kävelemään oppimisen myötä kuoriutunut varsinainen vauhtimimmi. Aina ennen niin kovin rauhallisesta ja itsekseen istuskelevasta tytöstä on tosiaan tullut ihan uusia piirteitä esiin ja oma tahtokin on löytynyt, voisi jopa sanoa, että pieniä viitteitä uhmastakin ollaan jo nähty.





11 kommenttia:

  1. Ovatko heittäytymisraivarit tulleet kehiin? :D Voi itku sitä mustelmien määrää päässä kun alettiin heittäytyä maahan raivarin yllättäessä. Nyttemmin taapero on tajunnut, että voi heittäytyä ja laskea sitten hitaasti pään perässä, ennen kuin alkaa kirkumaan, toivottua edistymistä siis! :D

    Mäkin olin jo täysin syksyfiiliksissä ja eilen ulkona neuleessa ja nahkatakissa. Ihmiset tulivat vastaan t-paidoissa ja shortseissa ja mittari näytti +20 astetta. Ups. Lenssu tekee tietysti oman vibansa.

    Toi reissujen määrä on kyllä varmasti raskasta, mutta niin kuin sanoit mahdollistaa monta asiaa. Olen itse tottunut lapsuudenkodissa siihen, että aamupala syödään yhdessä, iltaisin syödään yhdessä, viikonloppuisin tehdään yhdessä ruokaa ja sunnuntaisin siivotaan ja sitä samaa pidän yllä nytkin. Välillä se tylsistyttää, mutta jotenkin tuo turvaa. Onneksi teillä nyt on sitten yhteisiä viikonloppuja, ottakaa kaikki niistä irti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vielä ihan varsinaisia heittäytymisiä, mutta vaipan vaihto ja turvakaukaloon tai rattaisiin vyöttäminen on nykyään melkoisen haastavaa... Niitä järkympiä itkupotkuraivareita vielä odotellessa, esikoisella muistaakseni 2-vuotiaana olivat pahimmat. Mutta totesinkin tuossa siskolle, että juuri kun toisella alkaa hieman helpotta niin toisella jo vähän nostaa päätään. Eli uhmaa ilmassa jatkuvasti jonkun taholta, jos ei lasten niin sit minun :)

      Meidän lapsuuden kodissa taas isä oli myös paljon pois, ei reissaillut, mutta muuten aina jossain menossa ja varsinkaan viimeisinä vuosina ei hirveästi mitään yhteisiä rutiineja ollut. Ehkä niitä senkin vuoksi jotenkin jäi kaipaamaan. En tiedä onko tällainen reissumiehen vaimon elämä jollekin toiselle helpompaa vai tympiikö se kaikkia? Ehkä joku osaa suhtautua siihen paremmin, yritän minäkin kovasti tästedes...

      Pikaista paranemista!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Positiivisella asenteella on kyllä ihmeellinen voima muuttaa ikävät asiat siedettäviksi. Mutta voi miksi sen toteuttaminen on kuitenkin välillä niin kovin vaikeaa?? Harjoitellaan harjoitellaan.. :) Sinä oletkin jo hyvällä tiellä! P.S. Miten ihanat sukat ja jalat (erityisesti nuo pullerot!) kuvissa pyöriikään! Ikävä tuli noita tassuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole sillä tiellä tainnut vielä sen pidemmälle päästä kuin että tajuan sen asenteen merkityksen ja yritän sitä kovasti muutta, miten - se jääköön nähtäväksi... Mutta kyllä oikeastaan tämä viikko alkoi jo huomattavasti paremmissa tunnelmissa kuin edellinen, liekö sitten asenteessa jo tapahtuneen muutoksen vuoksi vai alkaako tähän elämään jo rutinoitua?

      Poista
  4. Ihana postaus ja ihanat kuvat. Voimia ja iloista syksyä, ja tuon positiivisen asenteen ylläptämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sekä sanoistasi että villasukista ja kirjoista! Sukat ovatkin jo päässeet ihan tosi toimiin kumppareissa kun kelit ovat olleet sateiset... :) Positiivisen asenteen ylläpitäminen tuntuu olevan mulle usein tosi haastavaa, mutta aion pyrkiä nyt ihan tosissani muuttumaan siinä asiassa. Voimia ja iloa myös teidän syksyynne! Sulla onkin jännä reissu edessä, mahtavaa!

      Poista
  5. Varmasti on taas rankkaa pyörittää arkea lähes yksin. Mielenkiintoista kuulla, kuinka hyvin tuo asenteen muutos auttaa jaksamaan - toivottavasti siitä on apua! Ja toivottavasti saat apua myös lastenhoitoon, jotta pääset harrastamaan, jos kerran joku mieleinen juttu on kiikarissa. :)

    Ihanat villasukkavarpaat kuvissa, terveisiä tytöille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, piti ihan kaivaa Youtubesta tuo otsikon biisi, kun ei yhtään soittanut kelloja. Enpä muista kuulleeni sitä aiemmin, vaikka Zen Cafeta tulikin aikoinaan kuunneltua...

      Poista
    2. Joo, tämä ei suinkaan ole ainoa asia, jossa asennetta voisi muuttaa, taipumusta negatiiviseen ja pessimistiseen ajatteluun on muutenkin... Ihan kokonaan en voi tai haluakaan itseäni muuttaa, mutta välillä olen joutunut miettimään, että mitä jos kaikki tuntuu paljon pahemmalta siksi, että itse paisuttelen ja murehdin ja stressaan asioita niin paljon. Eli tässä ollaan vähän isommankin prosessin edessä :)

      Harrastukset näyttäisivät onnistuvan! Huomenna aloitan joka toinen viikko kokoontuvan MLL:n vanhempien rytmiryhmän (heh, jotenkin koominen toi nimi, mut siis musiikkiryhmä) ja sit ajattelin liittyä myös kerran kuussa kokoontuvaan Mäki-Matin perhepuiston vanhempien lukupiiriin, oon jo pitkään etsinyt lukupiiriä ja siellä nyt alkaa. Eli eiköhän me saada äidillekin vähän omaa elämää sumplittua :)

      Heh, enpä taida itsekään muistaa laulusta mitään muuta kuin tuon hokeman tämä on syksy, tämä on syksy, tämä on syksy ja nyt... Se pyörii joka syksy päässä :)

      Poista
  6. Aijjaijjaijaijai....erityisesti noita pullukkasääriä iloisissa villasukissa. Taaperot on NIIN...taaperoita <3
    Kivasti koostit sukuleirimme tunnelman: Toivottavasti saamme viettää vastaavia vielä monta, monta, monta!

    VastaaPoista