maanantai 23. joulukuuta 2013

Tule joulu kultainen

Joulutunnelma. Kadotin sen ensimmäisen kerran yksitoistavuotiaana. Itkin katkerasti äidilleni kun kuusi oli koristeltu ja kaikki muutkin jouluvalmistelut tehty, mutta edelleenkään ei vain tuntunut MILTÄÄN. Äiti lohdutti, että vaikkei joulu, niin kuin moni muukaan asia, ehkä iän myötä tunnu enää niin taianomaiselta kuin lapsena, voi niistä silti nauttia edelleen. Ja että kyllä se joulu sieltä taas löytyy toisella tavalla. Äiti oli oikeassa.










Tuon joulun jälkeen aaton taika ei enää koskaan palannut, mutta aloin entistä enemmän pitää joulun odotuksesta. Enää joulu ei ollutkaan vain se aatto, vaan siihen kuului myös kaikki etukäteisvalmistelu ja odotus: joululaulut, joulukortit, lahjojen suunnittelu ja ostelu, kodin koristelu, joulupuurot, glögit ja piparit. Kaikesta tuosta joulufiilistelystä tuli minulle lopulta hyvin tärkeää, valitsinhan osittain sen (ja kaikkien muiden kalenterivuoden juhlien) vuoksi ammattinikin.








Tänä vuonna joulutunnelma on taas antanut odottaa itseään. Miehelle sattui todella kiireinen kuukausi tähän joulun alle ja olemme melkeinpä olleet viikot tyttöjen kanssa kolmestaan. Kaikki energia on siis mennyt perusarjen pyörittämiseen ja joulujutuista on harmikseni ajanpuutteen vuoksi tullut hieman jopa ikävää stressiä. Joulukortit sain kuitenkin lähetettyä, kalenterina toimivan joulusukan kunnialla ylläpidettyä esikoiselle ja teimmepä yhdessä uusia joulukuusenkoristeitakin taikataikinasta.

Taikataikina

6 desilitraa vehnäjauhoja
3 desilitraa suolaa
3 desilitraa kylmää vettä
2 ruokalusikallista ruokaöljyä

Sekoita aineet keskenään taikinaksi. 

(Ylimääräinen taikina kannattaa heittää pois. Se ei säily pitkiä aikoja.) 


Ohjeella syntyi käsissämme 22 sydäntä ja taikinaa jäi vielä melko paljon yli, eli puolikas olisi riittänyt.

Kuvittelin etukäteen, että kuuntelisimme joululauluja ja tunnelmoisimme koristeita tehdessämme. Todellisuudessa vauva viihtyi sitterissä kaksi minuuttia, jonka jälkeen huusi pää punaisena niin kauan, että nostin syliin. Uusi yritys kantorepun kanssa, jossa ei siinäkään viihtynyt ilman ylimääräisiä heilutteluja. Siinä sitten vauvaa hytkytellen yritin esikoisen kanssa saada sydämiä muotoiltua liian tahmeasta taikinasta, jota ei ollut aikaa lähteä enää muokkailemaan. Tähdistä luovuin suosiolla saman tien. Sainpa pari kuvaa napsaistua kuitenkin ja maalaustilanteet olivat jo hieman rauhallisempia. Mutta jonkinlaista joulutunnelmaa kai tämäkin.












Etukäteistunnelmoinnin puutteesta huolimatta (tai ehkä juuri siitä johtuen) aion fiilistellä seuraavat kolme päivää toden teolla. Eniten kuitenkin sitä, että olemme koko perhe koolla ja mies jättää läppärin kotiin. Nyt on kaikki lahjat ostettu ja puolet paketoitu, kinkku paistettu ja jollain lailla siivottu. Tämän enempää ei tänä jouluna ehdi eikä tarvitsekaan. Nyt olen valmis vastaanottamaan.



Tule joulu kultainen!

Oikein ihanan tunnelmallista ja ennen kaikkea rauhaisaa joulua ihan jokaiselle!



4 kommenttia:

  1. Emppulainen, kyl niin mukavasti taas osasit loihtia joulutunnelman tuohon juttuun. Ihania koristeita kuusessanne ja mukavaa, että saitte viettää joulunne koko perheen voimalla, ettei sen isin tarttenut olla maailman tuulien riepoteltavana ja teidän ilman sitä vitsikästä miestä. Minulle joulut ovat usein olleet melkein painajainen, vaikka olen kuitenkin ollut tekevinäni jotain sen ns tunnelman eteen. Ehkäpä sen oman isän hermomielenlaatu joulun tiimoilta on aina joulun alla pulpahtanut esiin minussa itsessäni. Jonkinlainen "täytyy-mentaliteeti", joka sitten useinmiten ujuttautunut kaikkeen puuhailuun. Nyt vietettiin joulu Felixin luona, eikä ollut muuta täytyy kuin olla hyvällä tuulella, nauttia ihmisistä ymprillä. Ihananihana joululahja.

    VastaaPoista
  2. Ensiksikin: Aivan hurmaavia kuvia taas! Sitten kiitos: Sain olla jossain pienessä hetkessä mukana, kun noita rakkaudella väsättyjä sydämiä kuuseenne ripustelitte. Sitten ohoh! Onpas sinulla ollut viisas äiti 35-vuoden iässään. Näin se siis menee: ihminen tyhmenee vanhetessaan. Mutta jospa samalla lapsenmielistyy. Se lohduttakoon :)
    Ihana juttu! <3

    VastaaPoista
  3. Muuten Helkky, mä aattelin juuri samalla tavalla kuin sinä tuosta Emppun äidistä silloin tytön lapsuudessa, onpa hän ollut viisas ja osannut lohduttaa lastansa upealla tavalla ja vielä parempaa, että Emilia sen vielä muistaakin. Niin monet asiat vaipuvat unholaan, mikä tietysti on tarkoituskia, eihän liian raskasta reppua kukaan mukanaan saa kantaa, mutta että ne parhaat palat pysyisivät siellä niin kauan kuin yksilössä henki pihisee, oliso todella toivottavaa. Kuten se meidän mummon "Harakalle haikee, varikselle vaikee, Noan (tai kenen muun lapsosen tahansa) pipt terveeks". Se pätee vieläkin ja täälläkin, olipa kieli mikä tahansa. Mistähän mummo oli sen oppinut. Jos vaikka omalta äidiltään, niin olisi menossa jo viides sukupolvi, jonka pipit paranevat tuolla taikalauseella. :) ihana ajatus <3

    VastaaPoista
  4. Kaunis kuusi ja kiva kun jaksoitte väsätä itse koristeita! Tuo yksi tähtikoriste näyttää muuten kovin tutulta, taitaa löytyä mun blogin alkumetreiltä päivän kuvasta, kun kävimme teillä loppiasvierailulla. :)

    VastaaPoista